Undervisere deler og spreder viden og erfaring på interaktive platforme. Det giver især nye undervisere en unik mulighed for at hente råd og vejledning til, hvordan de kan gribe undervisningen an. Lærerværelset er gået digital.

Af Mette Sabroe Bitsch

6. januar 2016

© iStockphoto.com og systime
© iStockphoto.com og systime

Traditionelt har lærerværelset været stedet, hvor undervisere kunne bringe deres erfaringer fra klasserummet til torvs. Her kunne lærere diskutere udfordringer, udveksle erfaringer og få gode råd og respons fra kollegaer. Det har været – og er stadig – et væsentligt forum for udveksling af faglige spørgsmål.

Men i dag er lærerværelsets muligheder og funktion udbygget med en lang række blogs fra undervisere, der deler og spreder deres viden og erfaringer fra egen undervisning.

Til forskel fra lærerværelset har bloggen den fordel, at den kan strukturere og kategorisere viden og erfaring, som den kan dele og sprede på tværs af skoler, faggrupper og andre grænser. En blog er så at sige et virtuelt lærerværelse med tid og rum til en fordybet udveksling af faglige problemstillinger.

Fra interesse til formidling

En af de undervisere, der har taget initiativ til at oprette en blog er Jeppe Wolff Ejlskov. Han er cand.mag. i samfundsfag og psykologi og lektor på KVUC.

Det var en glødende interesse for praktisk pædagogik, der i sommer fik Jeppe Ejlskov i gang med bloggen Lektionen.dk, hvor han deler ud af sin viden og sine erfaringer til gavn for andre undervisere.

"Lektionen.dk er en buffet, hvorfra andre undervisere kan hente inspiration, gode og nyttige råd og afprøvede tricks til at gøre deres undervisning bedre", fortæller Jeppe Ejlskov.

Han ser gerne, at Lektionen.dk bliver en væsentlig kilde til bedre undervisning, og derfor opfordrer han også andre undervisere til at bidrage med deres erfaringer og gode ideer til at gøre undervisningen bedre. Blandt andet har han igangsat en såkaldt videostafet, hvor erfarne undervisere på skift giver tips og eksempler på god undervisning.

Nye lærere lærer af erfarne lærere

At dele sin viden, sparre med kollegaer om sine erfaringer og give og modtage feedback på konkrete undervisningssituationer er altafgørende for at udvikle sig som lærer. Det viser nyeste forskning fra blandt andre forskningsleder, ph.d. Lea Lund, som sysTIMES netop har skrevet om i Sæt ord på de tavse erfaringer fra klasserummet. Af den grund kan undervisningsblogge måske gå hen og blive vigtige redskaber for eksempelvis nye lærere, der træder ind i klasserummet for første gang.

"Den nye eller mindre erfarne underviser vil kunne hente betydelig viden i blogge. En viden som den nye lærer kun med tiden ville kunne opnå i et traditionelt lærerteam", mener Jeppe Ejlskov.

Et rummeligt forum

Bloggen har nemlig den store fordel frem for lærerværelset, at den tilbyder et mere anonymt rum, hvor du kan opsøge råd og få adgang til specialiseret og reflekteret viden. På en blog er valgmulighederne store, tiden er ikke begrænset til et frikvarter og udvalget er potentielt større.

"Du kan som underviser få praktiske tips og ideer på en blog, uden at du behøver udstille din sårbarhed. Sådan som videndeling på et lærerværelse tit kan fordre. En blog er også et lidt langsommere og mere reflekteret rum, hvor du måske kan få grundigere svar end den umiddelbarhed, der er i face-to-face kontakten på et lærerværelse", fortæller Jeppe Wolff Ejlskov.

Undervisningsblogs

Den snart seks måneder gamle blog har indtil videre et besøgstal på 400 om måneden. Det vidner om, at der er behov for et rum, hvor undervisere kan hente og dele viden.

For som det lyder samstemmigt fra en række undervisere, der blogger om deres erfaringer fra klasserummet, så er der ingen grund til at opfinde den dybe tallerken om og om igen.

sysTIMES har samlet en liste med en række aktive undervisningsblogs. Kender du flere, hører vi gerne fra dig.

Også på Facebook og Twitter deler undervisere deres erfaringer. Her er en liste over gymnasielærere, der twitter.

Jeppe Wolff Ejlskov er cand.mag. i samfundsfag og psykologi. Derudover har han en mastergrad i gymnasiepædagogik. Han er ansat på Københavns VUC som underviser, kursusleder og vejleder for pædagogikumkandidater samt været medinitiativtager til supervisionsforløb og kursus for nye lærere. Sammen med sin kollega Søren Lindgreen har han udviklet begrebskortspillet "Kort om samfundsfag".

ISBN: 978-87-616-6879-0, Copyright forfatterne og Systime A/S 2013-2017